Blog
Kies rubriek
  • Alle
  • actueel
  • kijk/lees-tips
  • Risk & Governance
What if

Ervaringen uit het verleden ons behoeden voor fouten in de toekomst

Boom Bust Boom

Een uitstekende documentaire over het ontstaan van een financiële crisis. Gemaakt door Theo Kocken, professor risk management aan de VU en Terry Jones (ja die van Monthy Pyhton). Misschien denk je, dat is een korte documentaire. We hebben die van 2008 en die van 1987 en o ja die van 1929. Dat was het dan wel. Niet waar. Fout gedacht. De eerste financiële crisis bekend in de westerse wereld dateert van  1637. De Tulpencrisis welteverstaan. En zo hebben we wel een stuk of 14 crisissen gehad de afgelopen 375 jaar. Boom Bust Boom (BBB) analyseert het ontstaat van al die crisissen. En laat zien hoe we vervolgens weer, geheel niet gehinderd door kennis uit het verleden, dezelfde fouten maken.

Mogelijk dat je denkt dat is niets voor mij. Wegwezen. Dit is vast zo’n documentaire over ingewikkelde economische theorieën en een hoop oude mannen die slaapverwekkende visies delen. Goed nieuws. Dat is helemaal niet aan de orde in BBB. Oké, oude mannen zijn best wel oververtegenwoordigd in de documentaire. Moet ik toegeven. Maar die houden allerzins geen slaapverwekkend verhaal. Het is juist zeer begrijpelijk uitgelegd. Ook of juist voor de financiële leken onder ons goed te begrijpen. En op een originele en levendige manier gebracht door de interviews af te wisselen met animaties en Muppet show-achtige sketches om onderwerpen te duiden. Het is zelfs grappig! Althans, de uitleg natuurlijk.

BBB illustreert hoe economische theorieën over de werking van financiële markten op drijfzand berusten. Aan bod komen o.a. Nobelprijswinnaars als Robert Shiller, Paul Krugman en de grondlegger van de gedragseconomie Daniel Kahneman. Die klip en klaar uitleggen waar het aan schort. Economische modellen gaan er bijvoorbeeld vanuit dat mensen altijd rationeel handelen. De irrationele mens bestaat niet in de traditionele economische theorie. En laat dat nou net een bepalende factor zijn in het ontstaan van een crisis.

De documentaire roept op om de verandering van het financiële systeem te beginnen bij de basis: namelijk educatie. We kunnen toekomstige economen niet meer opleiden met pseudowetenschappelijke theorieën waarin crisissen niet mogelijk zijn en gestoeld op allerlei aannames die keer op keer onjuist zijn gebleken. Het wordt tijd dat we echt leren van de fouten uit het verleden.

Kijken dus (met dank aan npo-doc) via deze link naar Boom Bust Boom! Absolute must see als je iets meer wilt begrijpen over financiële crisissen door de eeuwen heen.

En luister ook naar RadioEenvandaag waar ik vertel over Boom Bust Boom.