Risk & Governance helpt financiële organisaties een nieuwe, gezonde risicocultuur te starten en te behouden met verschillende projecten:
Met de Risk Type Compass kun je de risicohouding in kaart brengen van personen en teams. De Risk Type Compass (RTC) richt zich op de verschillende wijze van risicoperceptie en risicobeheersing en hoe deze verschillende vormen van risicogedrag de besluitvorming beïnvloeden.
Inzicht in persoonlijke risicodiversiteit werkt ondersteunend in selectie, ontwikkeling en team building programma’s en zorgt ervoor dat een organisatie een gewenst evenwicht bereikt in risicogedrag, passend bij de doelstellingen van de organisatie.
De Risk Type Compass assessment is in het bijzonder relevant voor besluitvormende rollen.
In de RTC Brochure kunt u meer informatie vinden over de Riks Type Compass en de toepassingsmogelijkheden.
Risk & Governance helpt bedrijven bij het verandertraject naar een nieuwe, wenselijke risicocultuur. Daarvoor ontwikkelt Risk & Governance een eigen methode, waarmee bedrijven daadwerkelijk de switch kunnen maken en zo ‘finance 4.0’ kunnen initiëren.
De weg naar een nieuwe, gezonde risicocultuur is alleen zinvol als de onderliggende redenen om bij het oude te blijven daadwerkelijk zijn uitgeschakeld. Anders blijft het bij mooie plannen. Voor Risk & Governance moet het verder gaan. De nieuw ontwikkelde cultuur moet ook in alle lagen van de organisatie volledig geïmplementeerd kunnen worden.
De vier fasen:
Weten wat risicocultuur is en wat een gezonde risicocultuur kenmerkt
Meten waar de organisatie staat en de gewenste risicocultuur formuleren
Veranderen naar de gewenste risicocultuur
Bestendigen van het nieuwe niveau
Solvency II is het Europese framework voor solvabiliteit, dat van elke verzekeraar vraagt verder te kijken dan de rekenmodellen.
Ook de inrichting en besturing van de organisatie en het betrouwbaar en tijdig kunnen rapporteren zijn belangrijke onderdelen van het raamwerk. Bedrijfsstrategie, risicomanagement en kapitaal moeten worden verbonden. Amba Zeggen werkte reeds in alle drie de pilaren van Solvency II, aan de zijde van zowel verzekeraars, als van De Nederlandse Bank. Risk & Governance kijkt bij elk van de Solvency II-trajecten natuurlijk ook naar de factor, die in alle pilaren een hoofdrol speelt: de risicocultuur.
Risk & Governance biedt
in pilaar 1
Supervisie solvency II, met inzicht in de knelpunten bij het onderhouden en continu verbeteren van het riskmanagementsysteem, vanuit de technische én de bestuurlijke kant. Het organiseren van bruikbare riskmanagementinformatie, die goed te vertalen is naar de bestuurlijke agenda.
in pilaar 2
Interim management solvency II, met inzicht in de mogelijkheden om containerbegrippen als validatie, datakwaliteit, use test en modelgovernance praktisch te vertalen naar de behoefte van de organisatie. Solvency hoeft niet een “compliance burden” te zijn en te blijven steken in het papier. Het kan ook de bestaande operationele processen aanzienlijk verbeteren en zo de organisatie een boost voorwaarts geven.
in pilaar 3
Interim management solvency II, met inzicht in de succesfactoren om een rapportagestraat in te richten, die aantoonbaar betrouwbare informatie oplevert en waarbij de verschillende disciplines en systemen met elkaar communiceren.
Risk & Governance verzorgt inspirerende speeches over risk culture. Hoe belangrijk is het niet, dat de heikele vragen zo gesteld worden, dat mensen ermee vooruit kunnen?
Cultuurvernieuwing krijgt een kans als mensen ervoor durven én willen gaan. ‘We must challenge the basic underlying assumptions’, is het verhaal, dat met pijnlijk rake metaforen wordt gebracht. Ook op de podia en werkvloeren in het bedrijfsleven wil zij professionals aan het denken zetten over een nieuwe manier van zakendoen in de financiële wereld: hoe doe je ‘business as UNusual’?