De nieuwe Europese bonus-cap regels zijn nog geen twee maanden oud, of Europa’s grootste bank HSBC lapt de opgelegde bonusbeperkingen al aan haar laars. Wat zegt ons dat? De cultuur in de City is nog steeds niet veranderd. Als wij als financiële sector hebben gezien en alom erkend dat de bonuscultuur een van de belangrijkste oorzaken is van de crisis en de val van banken, waarom herinneren wij ons dat niet op het moment suprême?
Ook al is uit divers onderzoek gebleken dat de bonusprikkels leiden tot het risicovolle gedrag dat de crisis mede heeft veroorzaakt, dat feit kan niet op tegen de macht van de ‘business as usual’; de heersende cultuur. Als de financiële sector een bierbrouwer was, en werknemers in bier betaalde, zouden zij dan net zo verslaafd zijn aan bier, als de City aan geld?
Alarmerend en tegelijk een overduidelijk bewijs dat naast nodige regelgeving zoals de Europese bonus-cap, ook de cultuur zelf serieus aangepakt moet worden. Met regels alleen gaat er niets veranderen. Er zijn twee partijen die hiervan kunnen leren. Zowel het Europees toezicht, als de sector zelf moeten op een nieuwe manier aan de slag met de moeilijke, maar noodzakelijke opgave van cultuurverandering. Zij moeten beide inzetten op zaken als echt nieuw leiderschap, de intrede van de factor stabiliteit naast winst en waardering voor gezonde zelfkritiek in de sector. Wellicht is de moeilijkste opgave binnen cultuurverandering dan te kraken. Dat is het doorbreken van de oude ingesleten patronen, door ze eerst te zien, de wijziging ervan als noodzaak te erkennen – en dat vervolgens nooit meer te ‘vergeten’.
Meer hierover is te horen op Radio EenVandaag: Amba Zeggen besprak dit onderwerp vandaag in haar wekelijkse rubriek over financieel nieuws.